Proč zaplatíte za můj koláč 500 Kč i víc?

V únoru loňského roku jsem se rozhodla jít se svou kůží na trh. Několik následujících měsíců jsem připravovala vše potřebné pro spuštění projektu a od září roku 2015 peču na objednávku pod značkou Tartaletka.

Zákazníci si mé koláče velmi chválí. A nejen je – oceňují i balení koláčů, způsob komunikace, dodání včas nebo na neobvyklá místa. Rádi vyjdeme vstříc s časem doručení i formou úhrady.

Samotná cena je však pro mnohé diskutabilní. Někdo mé koláče srovnává s výrobky z cukrárny na malém městě (rozuměj, jsou moc drahé), někdo s koláči ze Starbucks (jste levní, mohli byste klidně zdražit) a někdo je s jejich cenou naprosto ok.

Já vám však chci říct a na ukázce níže také vysvětlit, že ceny mých koláčů jsou z obchodního hlediska naprosto reálné a nijak vycucané z prstu. V článku jsem se inspirovala statusem cukrářky Markéty z @Markétina cukrárna, která se pečení věnuje již několik let, ale se stejným problémem bojuje občas také ( http://1url.cz/iyVo ).

Podívejme se na velmi oblíbený dvojčokoládový koláč s malinami a pistáciemi ( http://1url.cz/iyVP ) o průměru 28 cm, 8-14 porcí. Veškeré práce na tomto koláči trvají zhruba 90 minut.

Náklady na suroviny:

Křehké těsto, tj. hladká mouka, máslo, kakao, třtinový cukr, vejce – 67 Kč

Krém z bílé čokolády, tj. kvalitní bílá čokoláda (73,80 Kč), smetana ke šlehání (31,20 Kč), vejce (6Kč) – 111 Kč

Maliny* – cca polovina 125g krabičky – 27 Kč

Pistácie** – 50 Kč

* Maliny se mi ze všech druhů ovoce osvědčily na zdobení koláče nejvíce – jsou drobné a nemusejí se krájet, nevzniká tedy žádný řez, kde by ovoce hnědlo. Mimo sezonu se maliny dovážejí, s čímž roste jejich cena a klesá kvalita. Několikrát se mi stalo, že jsem musela koupit 2-3 krabičky malin po 50-70 Kč, abych z nich vybrala pár kvalitních kousků na koláč. V samotné ceně se to poté nijak nepromítlo.

**Loupané blanšírované pistácie nejsou v kamenných obchodech běžně k dispozici, objednávám je tedy přes e-shop http://www.chezamis.cz za 295 Kč/300 g, kde je poštovné 130 Kč. Poštovné v ceně koláče není nijak promítnuto.

Náklady na suroviny celkem = 255 Kč

Náklady spojené s výrobou a balením:

Pečící papír do formy a do krabice – 4 Kč

Krabice 32x32x12 cm – 15 Kč

Provázek – 4 Kč

Samolepka – 3 Kč

Vizitka – 6 Kč

Náklady spojené s výrobou a balením celkem = 32 Kč , spolu s náklady na suroviny tj. 287 Kč

Pečení není vaření, ke kterému vám (zjednodušeně řečeno) může stačit jen hrnec, lžíce a nůž. K pečení potřebujete celou řadu pomůcek, které se častým používáním opotřebují, zničí, a vy je tak musíte nahradit novými.

Pomůcky a nástroje použité při výrobě tohoto koláče a k přepravě:

Váha – od 170 Kč

Mísa – od 100 Kč

Váleček na těsto – od 80 Kč

Rendlík – od 100 Kč

Miska – od 30 Kč

Metlička – od 60 Kč

Stěrka – od 20 Kč

Nůž – od 50 Kč

Forma na pečení – 217 Kč

Ohebná podložka – 30 Kč

Přepravní termo box – 605 Kč

Pomůcky a nástroje použité při výrobě a přepravě v celkové hodnotě = 1.462 Kč

Příp. robot na zpracování těsta, v mém případě Electrolux EKM 4100 – 9.990 Kč*

* Cena robota v době koupě – těsto lze zpracovat rukama, ale při větším množství je robot velmi vítaným pomocníkem. Spolu s ostatními pomůckami to dělá 11.452 Kč.

Řekněme, že tyto pomůcky vydrží na cca ±1.000 koláčů, poté bude potřeba je nahradit novými, servisovat je apod. Do ceny koláče je tedy lze započítat jako (1/1.000)*11.452 = 11,452 Kč, spolu s výše uvedenými náklady to dělá 287+11,452 = 298,5 Kč

V následujícím odstavci jsem se velmi inspirovala Markétiným článkem, neboť poukazuje na náklady, které jsem si já sama téměř ani neuvědomovala. I tyto položky zkrátka musí být započítány do výsledného produktu:

Sociální pojištění Zdravotní pojištění Daň Nájem Elektřina Voda Náklady na zajištění surovin – benzín/poštovné + strávený čas Náklady na administrativu e-maily a telefonáty + poplatky za mobilní tarif, internet + příp. cena komunikačních zařízení (mobilní telefon, PC) + strávený čas vedení zakázek, vystavování faktur, počítání výdajů, … Náklady na propagaci – správa webu a FB profilu, účast na prezentačních akcích + strávený čas Náklady za vedení účetnictví Náklady na sebevzdělávání + testování receptů, surovin, pomůcek

S Tartaletkou jsme stále na začátku, nefungujeme ani 1 rok a jsme stále ve fázi měření a vyhodnocování. Tyto náklady lze tedy do ceny produktu zahrnout jako konstantu, kterou vynásobíme doposud spočítané náklady. Při konstantě 1,25 (tedy + 25 %) tj. 298,5 * 1,25 = 373,125 Kč

Tímto jsme spočítali CELKOVÉ NÁKLADY na výrobu dvojčokoládového koláče. Odečtením od prodejní ceny koláče získáme zisk, a tedy také ohodnocení našeho vlastního času vloženého do výroby.

Zde bych vložila malou vsuvku a parafrázovala Markétu: „Musíme říct, že zaměstnání a podnikání jsou naprosto rozdílné věci a tudíž nelze srovnávat plat od zaměstnavatele a plat podnikatele sám sobě. Nejen, že podnikatel nemá placenou dovolenou, nemocenskou a nepracuje 8,5 hod denně s volnými víkendy. On také nezastává jen jednu funkci ve firmě (pokud se bavíme o drobném podnikateli jako jsem já). Krom cukráře zastává funkci sekretářky, uklízečky, prodejce, marketingového pracovníka atd. Za to všechno nese zodpovědnost. Pokud si práci nesežene, žádné peníze nevydělá. Také nemá jistou práci na každý den a celý den. Navíc dobrý podnikatel se snaží neustále vzdělávat a svoje služby zlepšovat a to také něco stojí.“

A jaký je tedy můj zisk?

Při původní ceně 450 Kč činí zisk po zaokrouhlení 77 Kč, tzn. 51,3 Kč/hod (při 77 Kč/90 min).

Při ceně 580 Kč platné od 1. 1. 2016 je zisk po zaokrouhlení 207 Kč, tzn. 138 Kč/hod.

Ano, zdražili jsme cenu tohoto koláče. O celých 130 Kč. A nezdražili jsme jen dvojčoko, ale všechny koláče, co jsou v nabídce. Protože a to by mě opravdu zajímalo, znáte někoho, kdo s láskou a nasazením pracuje za 51,3 Kč/hod? Vždyť i minimální hodinová mzda činí od 1. 1. 2016 58,70 Kč/hod. Dle článku z blogu Na volné noze ( http://navolnenoze.cz/blog/handmade ) byste si měli „počítat za hodinu práce takovou cenu, za kterou byste si mohli zaplatit někoho jiného, kdo by ji dělal za vás. A ještě k tomu trochu přidejte, protože nějaký čas by vám zabralo takového člověka najít a zaučit si ho.“ Tak kdo se hlásí péct koláče za 51,3 Kč/hod? :-)

Jsem velmi ráda, že jsou zákazníci, kteří jsou ochotni stanovenou cenu za mé koláče zaplatit, oceňují kvalitní suroviny, servis, vykonanou práci a vložené úsilí. Doufám, že ani navýšení cen je od nákupu neodradí :-)

Jaký je váš názor? Napište mi ho! Budu ráda za vaše zpětné reakce.

Advertisements