Zápisky protivného hosta: S Kofolou do nové restaurace Nagrilu

S Kofolou do nové restaurace Nagrilu

Nová restaurace Nagrilu, kterou nedávno v centru Prahy otevřela společnost Kofola, se zaměřuje především na grilovaná kuřata v různých podobách.

autor: Aneta Štefánková

Kofola na grilu

Něco mezi fastfoodem a restaurací − asi takhle se dá charakterizovat nový koncept společnosti Kofola, který pod názvem Nagrilu otevřela před dvěma týdny v Jindřišské ulici v Praze. Od amerických řetězců se prý liší tím, že jídlo nefritují, ale grilují, pečou a vaří. A suroviny odebírají, jak jinak, od lokálních dodavatelů. Hlavní roli tu hraje grilované kuře v různých podobách. Gourmetguru zkusil křídla v extrapálivé omáčce a musí uznat, že na ose fastfood−restaurace se rozhodně blíží k druhému pólu. Šlo vlastně o povedený zážitek. Také pečené hranolky a brambory s řepou a rozmarýnem byly příjemnými přílohami.

Zápisky protivného hosta – čtěte ZDE

Horší je to ale s personálem, zatím. První dny ostrého provozu mu daly hodně zabrat. Čekací doba na objednávky byla zhruba dvakrát delší než slibovaných deset minut. A když konečně servírka vyšla s jídlem z kuchyně, jako by zapomněla na hypermoderní elektronický systém objednávek, jenž ji měl navigovat, a místo toho jednoduše obešla všechny stoly a ptala se: „Grilovaná čtvrtka kuřete pro vás?“ Ačkoliv Gourmetguru není propagátorem rychlého občerstvení, Nagrilu mu je sympatické tím, že se (snad jednou) svižné tempo snaží kombinovat s kvalitou. Uvidíme za měsíc.

Večeře ve frontě?

Zajímavou situaci řešil Gourmetguru při nedávné návštěvě Londýna. Tamní kulinářská scéna se totiž dostala do extrémů, co se týče práce s hosty. Na vzestupu jsou nyní dva trendy: odmítání rezervací či naopak vyžadování platby za celou večeři v okamžiku rezervace. Oba příklady jsou extrémní − hnány touhou restauratérů po vyšším zisku. Je prokázáno, že v Londýně propadne 5−20 procent všech rezervovaných stolů, a to se restauratérům samozřejmě nelíbí.

Zápisky protivného hosta: V nových restauracích letí streetfood – čtěte ZDE

Se systémem plateb předem přišla před lety chicagská restaurace Next a v Londýně se s tím Gourmetguru setkal například v michelinské restauraci Clove Club. Prostě vám strhnou při rezervaci 65 liber za pětichodové menu a je to. Když vás porazí auto, máte smůlu. Jiná londýnská restaurace s michelinskou hvězdou − tapas bar Barrafina − zas rezervace prostě nebere. Dostat se sem znamená vystát frontu a čekat, jaké místo (a zda vůbec) na vás vyjde. Obojí Gourmetguru považuje za nesmírně otravné a pitomé. Ostatně, kdo by chtěl večeři s přáteli prostát ve frontě?

Lišková sezona!

Jestliže na jaře téměř celý národ hromadně a módně ujíždí na chřestu, během prázdnin jsou to zase houby. A Gourmetguru se pokaždé nejvíc těší na lišky, jejichž sezona začíná v některých restauracích se zpožděním až teď. Zemitě žluté masité houby podle něj patří k těm nejchutnějším surovinám vůbec. Užívá si je ve smetanové omáčce, v polévce i naložené v octu. Nedávno už narazil na čerstvé lišky i v Praze. V restauraci Grosseto Marina si objednal tagliatelle s těmito šťavnatými houbami a musí přiznat, že Pavlovův reflex zafungoval.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na twitteru @GourmetguruHN

Právě teď si můžeme v některých restauracích pochutnat na specialitách připravených s čerstvými liškami.

Aneta Štefánková

Advertisements